Onafhankelijk Franco-Benelux vakblad
  • Nederlands
  • Français
Onafhankelijk internationaal vakblad
  • English
U bevindt zich hier:Gastsprekers»Ad Groenen en Kris De Rudder (Husqvarna Construction surface and floors Benelux)
dinsdag, 04 april 2023 16:46

Ad Groenen en Kris De Rudder (Husqvarna Construction surface and floors Benelux)

Dossier "Wie heeft walk behind machines voor het opruwen van oude tegels, schrapen van de chape en het verwijderen van oud tapijt, lijmresten, etc…"

Floor Forum nr 160, februari 2023

“Het maximaliseren van de ergonomie speelt een cruciale rol”
Wanneer het gaat over ‘surface and floor’ oppervlakte- en vloerbewerking in de Benelux is Husqvarna Construction een autoriteit waar je niet omheen kunt. Op het vlak van Walk behind-machines voor het opruwen van beton, verwijderen van oude tegels, schuren van terazzo, het verwijderen van tapijt of lijmresten, enzovoort heeft het bedrijf alles in huis om de vloerenbranche voor zich te winnen.

We praten met Kris De Rudder, sales manager surfaces and floors Benelux, verantwoordelijke voor alles wat met surfaces and floors, oppervlakte- en vloerbewerking te maken heeft in de Benelux, en Ad Groenen, accountmanager, een man met meer dan 30 jaar gespecialiseerde ervaring in de vloerenbranche. Beide mannen schetsen hoe Walk behind tegenwoordig heel breed gezien moet worden. Er zijn uiteraard de klassieke machines waar je achteraan loopt, maar daarnaast gaat de evolutie van met afstandbediening gestuurde werktuigen razendsnel. Dat heeft verschillende redenen, met het maximaliseren van de ergonomie op nummer één. Ze wijzen er verder op hoe belangrijk stofafzuiging is en hoe er bij iedere oplossing gestreefd wordt naar een snoerloos, op batterijen aangedreven alternatief in de toekomst.

Ergonomie, batterijkracht en stofafzuiging
Kris De Rudder: “Bij de diverse applicaties luisteren we naar de noden van de klant en beschikken we overwegend over elektrisch aangedreven machines. Uiteraard staat de evolutie en innovatie niet stil. We hebben reeds verschillende machines op batterij in het Husqvarna assortiment waaronder ook binnen surfaces and floors zoals de ride-on-stripper en in de nabije toekomst ook enkele stofzuigers.

Ad Groenen: “Het streven is om de belasting zo minimaal mogelijk te maken. Het spreekt bijna voor zich dat je dan voornamelijk gaat kijken naar de zwaardere machines, omdat er veel kracht op komt te staan en de keuze voor remote control de meest logische is.”
Kris De Rudder: “Stofafzuiging is een uiterst belangrijk werkpunt. Zo kun je bij ons tegenwoordig overal een stofafzuiger aan verbinden. Werken in een gezonde omgeving is van cruciaal belang en daarom moet je ook het fijnste stof kunnen capteren. Voor dat laatste gebruiken we de Air Cleaner, een luchtreiniger die je in de hoeken van de te behandelen ruimte plaatst en die alle stof ‘vangt’. Dit past in het totaalconcept van Husqvarna, dat we eerder al uit de doeken deden.”

Gamma bestaat uit vijf onderdelen
Gaan we over naar het Walk behind-gamma, dan zie je hoe dit onderverdeeld wordt in vijf onderdelen: vloerstrippers, freesmachines, schaafmachines, schuurmachines en straalmachines. De drie eerstgenoemde onderdelen zijn vooral gericht op de vloervoorbereiding, de laatste twee hebben voornamelijk te maken met de verdere afwerking.”

Vloerstrippers
Ad Groenen: “Bij de vloerstrippers gaat het om machines die vloerbekleding, lijmresten, tegels of zelfs parket kunnen verwijderen. De strippers bestaan uit een viertal types, van redelijk klein zoals de BS 75, tot en met de BS 220, een totale ride-on met volledig accupack waar je 6 tot 8 uur mee kunt werken. De kleinste, de BS 75, is een typische machine die een particulier zal gebruiken. Hij werkt op netstroom, weegt 128 kg zonder toegevoegde gewichten, is volledig demontabel en is voorzien van de nodige stofafzuiging (DE 120). Iets zwaarder is de BS 110 en nog zwaarder is de BS 150, een ride-on 230 volt voor het verwijderen van tegelvloeren en eventueel parket en tapijt.”

Freesmachines
Kris De Rudder: “Ook de freesmachines bestaan in grote lijnen in vier verschillende types. Het instapmodel is de eenfasige BMP 215, die op normale netstroom werkt, maar ook geleverd kan worden met brandstofmotor. Deze BMP 215 is geschikt voor kleine oppervlaktes en licht opruwwerk en eventueel ook het verwijderen van dunne coatings en lijmresten. Vervolgens ga je steeds zwaarder. Dat loopt over in de BMP 265 (380 volt krachtstroom, eventueel ook met brandstofmotor), de BMP 335 (380 volt krachtstroom, optioneel leverbaar met afstandbediening) en de BMP 4000 (krachtstroom, eventueel met brandstofmotor en/of afstandbediening). De BMP 335 is bestemd voor het wegfrezen van wat dikkere slijtlagen of gietvloeren, terwijl de BMP 4000 ingezet wordt voor zware klussen. Denk bijvoorbeeld aan grote bedrijfshallen en eventueel zelfs de wegenbouw.”

Schaafmachines
Vervolgens gaan we over naar de schaafmachines. Hiermee kan ook gefreesd worden, maar het verschil is dat de tools die eronder steken anders zijn.
Ad Groenen: “Ik wijs op de BMC 335 en de BMP 4000. Beiden zijn voorzien van ombouwsets en het gaat om multifunctionele machines voor het creëren van een ander toerental. Beide machines kunnen ook voorzien worden van afstandbediening, waarbij de BMC 335 de lichtste van de twee is. Het te verwijderen materiaal kan van alles zijn: oude lijm- of egalinelagen, coatings, gietvloeren, cementlaag,… tot zelfs een terrazzovloer.”
Kris De Rudder: “Schaven is perfect om alles te verwijderen wat met andere technologie niet kan, zonder veel trillingen te veroorzaken. Het stof en de contaminanten die de schaafmachine veroorzaakt, worden naar een speciaal stofopvangsysteem afgevoerd. Zo verloopt het proces vrijwel stofvrij in een gesloten circuit.”

Straalmachines
Met de straalmachines zitten we, zoals eerder aangegeven, in een ander segment, dat naar de verdere vloerafwerking. In deze categorie treffen we een tiental types aan, met zowel een handstraalmachine als Walk behind machines.
Ad Groenen: “Voor kleinere oppervlaktes is de handstraalmachine 1-5HH op 230 volt ideaal. Het gamma loopt helemaal tot de grote 2-48DS. Als Walk behind kan ik onder meer de aandacht vestigen op de 1-7D, een 230 volt kogelstraler, die je zelf duwt. Hierbij moet ik vermelden dat alle straalmachines altijd gecombineerd moeten worden met een grotere stofafzuiging.”

Schuurmachines
Tot slot zijn er de schuurmachines, die we eerder al aan bod lieten komen. Het gamma is bijzonder ruim en we wijzen vooral op het onderscheid tussen eenkops schuurmachines en planetaire schuurmachines (met drie of vier koppen).
Kris De Rudder: “Eénkops machines zijn bestemd voor kleinere oppervlaktes en agressief schuren, het gaat om het plaatselijk weghalen van materiaal. Een interessante voor de parketteur lijkt me de BGS 250 op 230 volt. Met de planetaire machines bewerk je grotere oppervlaktes en ruw je ook vloeren op. Eventueel schuur je een vloer helemaal en polijst je door tot een esthetisch mooi afgewerkte vloer. Bij de driekopsmachines springt voor mij de PG 690 RC met afstandbediening het meest in het oog. Bij de ‘vierkoppers’ wijs ik op de HTC RX8 RC, eveneens met afstandsbediening.”
Bovendien beschikt Husqvarna voor al deze machines over een uitgebreid aanbod aan accessoires en diamantwerktuigen die het werk vlot en vakkundig laten verlopen.